Представители на бизнеса и на медиите се запознаха как работят инспекторите от Агенцията по храните, които проверяват качеството на стоките, по време на Деня на отворените врати в Хасково.
Никой от специалистите не отрече, че в тукашните магазини се промъкват и опасни за здравето храни. Инспекторите проверяват всеки ден различни търговски обекти и са констатирали, че всеки ден откриват по минимум две нарушения, свързани с предлагането на негодни или опасни храни. При такива случаи, разбира се, на нарушителите се съставя акт, но някои от тях го обжалват в съда. <br /> <br /> Случва се Темида да отмени наказателното постановление, а оправданият да търси пропуснати ползи. За никого не е тайна, че в търговските вериги често се промъкват стоки с изтекъл срок на дейност, че в малките магазини се продават пилешки бутчета със замразена вода и месо с не дотам добро качество. Затова инспекторите от Агенцията по храните обикалят всеки ден магазините, но едва ли ще могат да пресекат нарушенията. Повечето от магазините си плащат глобите и продължават да вършат същите нарушения. Има и много незаконни кланици, чиито собственици сами си разнасят месото, без да е минало през ветеринарен контрол. <br /> <br /> Сега наближава Великден и заклани агнета ще се появят накачени направо на някоя улица, както става всяка година. Иначе инспекторите си вършат работата и е добре, че не всички магазини вършат нарушения. Общо взето се знае къде точно може това да се случи и тези магазини се проверяват по два или три пъти в месеца. Както е известно Областната дирекция &bdquo;Безопасност на храните&rdquo; работи в акредитирана, модерна лаборатория. В нея годишно се правят около 5 хиляди проби, изследва се качеството на продукта и неговата годност. <br /> <br /> <strong>Тодорка НИКОЛОВА, БЛИЦ</strong><br /> <br /> <br />