Близо 80 000 прасета на територията на свинекомплексите в Русенска област вече са евтаназирани, стана ясно по време на заседание на епизоотичната комисия в Русе.
 
Във фермата в село Голямо Враново са унищожени над 6 000 животни. Очакванията на експертите са през септември епидемията да започне да затихва.
 
Собствениците вече дезинфекцират закрити и открити площи в индустриалните ферми, в които беше проникнала африканската чума. Най-сериозният проблем обаче, е че не всички ветеринарни специалисти могат да работят на терен.
 
„Създава трудност, че сме 10 лекари в 8 огнища. Ние винаги трябва да държим един човек, който не е влизал в огнище, тъй като инкубационния период на чумата е 21 дни. Този лекар, който е бил в огнище, не може да отиде в чиста ферма“, каза пред БНТ д-р Николай Ненов, експерт в Регионална дирекция по безопасност на храните – Русе.
 
Заради опасността, двама от ветеринарните специалисти избягват да правят проверки във вече дезинфекцирани комплекси.
 
„Това са обекти с територия над 300 декара големите, вече станаха и повече огнищата, там има дейности преди да се извърши тази заключителна дезинфекция, трябва всичко да се почисти и да се измие“, посочи д-р Георги Дяков, директор на Регионалната дирекция по безопасност на храните.
 
Собствениците на свинекомплексите ще могат най-рано през зимата или през пролетта да възстановят дейността си, при засилени мерки за биосигурност.