Клаксони и крясъци, отброяване от 1 до 12, щръкнали из прозорците на автомобили абитуриенти. В целия град. А вчера бяха тръгнали и към „Маказа“. И стана беля, заради абитуриентите. Малката беля, пише 24Родопи. 

Те искат да бъдат бързи - липсват им рефлекси. Да бъдат яростни – защо бързате, тепърва ще ядете шамарите на живота. Искат да бъдат и опасни – е, опасни са! И за себе си, и за околните.Започва специализирана операция на територията на област Кърджали за установяване и санкциониране на нарушителите на ЗДвП, съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на полицията (ОДП).

Акценти в проверките ще бъдат: контрол за правоспособност, за спазване на скоростните режими, за употреба на алкохол и упойващи вещества.

В днешния ден е констатирано, че абитуриентски шествия са нарушавали безопасното пътуване с неправомерно излизане от прозорците и люкове на автомобили, непоставени обезопасителни колани, използване на клаксони и превишена скорост в рамките на града.

Полицията призовава зрелостниците да не създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия, да не застрашават себе си и другите участници в движението.

Санкциите за най-често извършваните нарушения са: непоставен обезопасителен колан – 50 лв., неправомерно използване на звуков сигнал в населено място – 20 лв., преминаване на червен светофар – 100 лв., показване през прозорци и люкове по време на движение – 20 лв., неправилно движение по пътното платно и неправилни маневри с предпоставки за ПТП – 100 лв., използване на мобилен телефон от водачите по време на движение – 50 лв.