Във Варна в момента се наблюдава пясъчна буря, съобщава "Петел". Преди дни климатолози обясниха кое и как предизвиква необичайното явление, което вече е факт в някои части на града:

"От сряда започват захлаждане и валежи, възможно е в началото те да са примесени с пясъка от Сахара." Това каза на 18.05.2020 в „Тази сутрин“ по бТВ синоптикът Анастасия Стойчева.

"В разгара на пролетта ни споходиха летни жеги с температура над 35° няколко дни.

Доста топло беше, но абсолютният рекорд за май месец от 39,5° не го достигнахме (измерен е през 1973 г. на 6 май в село Бръшлян, Бургаско), но имахме температури от 34-35 градуса, които са по-високи от обичайните за май, коментира Стойчева. Най-ниската температура, измерена през май, е минус 16,5°, уточни тя.

Валежите ще продължат и в четвъртък, възможни са и градушки. Температурите значително ще се понижат, в София ще е около 17°, прогнозира синоптикът.

Облаците, от последните дни, от които така и не заваля дъжд тя обясни така: „Това е висока облачност, от която не вали. Това са тънки облаци, които, примесени с пясък от Сахара, с много мощен южен поток, вдиган прашни бури в северната част на Сахара от районите на Либия и Нигер, с южния вятър достигна до нашата страна. В комбинация с тази висока облачност наистина небето изглеждаше като пред буря, доста хора се объркаха“.

Стойчева коментира, че не помни у нас толкова дълго да се е задържала обстановка със сухо отлагане на прах от Африка.

„В петък валежите ще спрат. На празничния 24 май, както обикновено, ще има краткотрайни превалявания на отделни места“, каза още тя.