Не едно, а три активни свлачища застрашават в този момент къщи за милиони левове на брега морето в бургаския квартал Сарафово. 

Апокалипсисът в "Сарафово" продължава! Готвят се и за по-голям ужас (СНИМКИ) 

Най-сериозно са застрашени къщите, които се намират вляво от централната алея, в посока северната част на квартала. Това установи Флагман.бг, от където инспектираха района, за да установят какви са щетите от бедствието преди дни.

Там е и най-активното свлачище. Буквално на няколко метра зад него – 4-5 м са оградите на първите къщи, които впечатляват със своята архитектура и мащабност. Всяка една от тях струва милиони левове. Местните с право се притесняват, че ако свлачището не бъде укрепено, при следващите проливни дъждове щетите ще бъдат още по-сериозни.Община Бургас вече е предприела всички необходими действия и от вчера в Сарафово са командировани специалисти на „Геозащита“, които изготвят СМР-тата за бъдещето брегоукрепване.

Свлачище на моста край Сарафово погълна автомобили! Ахтопол, Слънчев бряг и Приморско са под вода! Зрелищни СНИМКИ и ВИДЕО 

Плановете на местната администрация са за укрепване на цялата ивица в морския квартал. Финансирането се очаква да бъде осигурено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.Подобни мерки не са предприемани от 40 години, разказаха местни жители.

В началото на 80-те години на миналия век са направени насипите зад плажната ивица. До 90-те е било забранено изграждането на къщи след улица „Морска“, но в първите години на демокрацията и със строителния бум е допуснато там да се строи.Междувременно е започнало обезопасяването на свлачището на колелото на кв. Сарафово, което свързва Бургас с летището.

Апокалипсисът в "Сарафово" е неописуем! Жената, пометена от калното свлачище: Едва не ме погреба жива! (СНИМКИ) 


Снимки: Флагман.бг

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!