Арестуваният с 50 бона директор на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, денталната помощ и аптеки” в РЗОК-Пловдив Иван Деспотов си направил мини частен зоопарк в брезовското село Тюркмен. Причината била, че по-малкият му син Ангел много обичал животните и искал да става ветеринарен лекар, пише в. Монитор.

Чиновникът избрал отдалеченото на около 50 км в едната посока от Пловдив село заради тишината и спокойствието там. Привлекли го и евтините имоти, които се търгували на цени около 10-15 000 лева. Преди две години купил изоставена от много време стара къща на края на селото на пътя за село Гранит и след основен ремонт миналия септември се нанесъл там с жена си Йорданка, която е медицинска сестра в Пловдив, и с двамата си сина.

Имали и две нови коли, едната от които е последният кросоувър на „Мазда” СХ 3".

Имотът, който купили, е общо 5-6 декара. Прозорците на старата къща били изгнили и ги сменил, а върху гаража направил пристройка към къщата с баня и тоалетна. Започнал да строи в двора пред къщата си беседка, а нивата зад къщата превърнал в красива зелена полянка. Тъй като нямал намерение да отглежда зеленчуци, решил да направи мини зоопарк. Майстори сковали къщички за животните и Деспотови се снабдили на първо време с две гъски и две козички. Поляната с животните е отделена с мрежа от останалия имот.

И Иван, и жена му пътували всеки ден от село Тюркмен до Пловдив и обратно, което прави по около 100 км в двете посоки. Те имали и апартамент в областния център, но предпочитали селото, което е известно, че няма роми, разказа кметът на Тюркмен Жеко Калчев. „Пътят е хубав, а селото ни е спокойно. За 30 минути се стига до Пловдив”, обясни кметът. По думите му Иван Деспотов не е имал роднини в селото. „Изненадахме се много, когато разбрахме какво се е случило с него. Изобщо не предполагахме”, шокиран е и кметът на селото.

Деспотов, собственикът на аптеки Николай Александров, подчиненият на Деспотов Влади Минев – началник сектор „Контрол на аптеки” в РЗОК, и социално-слабият с опит в придобиването на фирми с ДДС борчове Лютинов, бяха арестувани на 9 май 2018 г. В чиновниците от РЗОК бяха намерени 50 000 лева. Според окръжна прокуратура четиримата дублирали рецепти на реални пациенти, болни от Хепатит С, за да получават огромни суми за скъпите им лекарства. Софтуерът на НЗОК-София не хванал схемата, при която само за около една година от бюджета на касата били източени 1 милион и 100 хиляди лева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!