Скелет на бебе воин бе открит по време на спасителни разкопки край Силистра. Според извършения антропологически анализ тленните останки са на дете, което е загинало на възраст не повече от 1 годинка, пише столичен ежедневник.
Любопитното е, че бебето е погребано заедно с войници и провокира разсъждения защо е в бойна обстановка. При разкопките е разкрит некропол от втората половина на XIX век, който съдържа 11 гробни съоръжения с 23 броя скелети.

Според археолозите, става дума за 22-ма мъже на възраст от 18 до 50 години. Предполага се, че това са бойците, загубили живота си при някоя от войните между Русия и Турция, водени през XIX век. Доказателство за тази теория са откритите войнишки копчета и униформи, както и малка руска бронзова икона на Свети Никола, която мъжете слагали на гърдите си по време на битки. Подобни икони са намирани край Плевен.

Именно сред останките на бойците е открит и скелетът на бебето, но никой не може категорично да обясни защо е там. Версии гласят, че може да е било носено по време на поход или просто смъртта на войниците да е съвпаднала с неговата и то да е погребано на същото място.

"За по-голямата част от погребаните може да се предположи, че са войници, загубили живота си в Руско-турската война от 1877-1878 г. или непосредствено след нея", твърди археологът от Регионалния исторически музей - Русе, Деян Драгоев.

Именно той е ръководителят на екипа, който извършваше разкопките край дунавския град. Целта на археолозите е да установят и кои от воините са загинали от куршум и кои от болест. За последното подсказват някои от гробовете, в който има погребани по 5-6 души едновременно.