Баба Цонка от Съединение навърши 102 г. вчера. Тя е най-възрастната жителка на града, а баба Пена Пашова от село Драгомир - най-възрастната жителка на община Съединение със своите 103 години, съобщава "Марица".


Баба Цонка има две дъщери, шестима внуци и двама правнуци. Дъщерята Гинка Александрова е лекар кардиолог в София, а другата - Милка Милкова, медицинска сестра в Пловдив. Синът Петър Йочков е земеделски производител. И тази година близките на столетничката организираха празненството за рожденичката. От известно време баба Цонка живее при дъщеря си Мария в Пловдив, тъй като преди време счупила двата си крака.

Възрастната жена обаче е привързана към Съединение и често се връща там, за да празнува с близките големите християнски празници. Тя е с бистър ум и е силно вярваща. Споделя, че Бог я е дарил да има здрави ръце, с които се е трудила през целия си живот, а домът и днес е дом за радост - с много зеленина, цветя и зеленчуци. Храни се предимно със супи, плодове, зеленчуци и ядки. Пийва си и домашно приготвени вино и ракийка. 

Първи вчера поздравиха баба Цонка младите възрожденци от НУ “Любен Каравелов“ в Съединение, водени от директорката Величка Кирова. Тя пък ги почерпи със сладкиши и благодари за вниманието. Много се радва, че нейният рожден ден съвпада с този на Григор Димитров, и му пожелава нейното дълголетие.