Община Асеновград поздрави четвъртата си столетница за 2020 г., като й поднесе плакет, букет с цветя и парична помощ от 300 лева.

Баба Яна Стоянова от село Добростан навърши 100 г. на 23-ти май. В момента тя е в Асеновград при своята племенница Мария Бедрова.

До 91-годишна възраст столетницата е живяла в родното си село. Била е омъжена и е имала щастлив семеен живот с любимия човек. Той се е грижил за нея непрестанно, разказва племенницата й. До последния ден, в който баба Яна е живяла в Добростан, е гледала кози и си е правела сирене.100-годишната жена разказва за свой ярък спомен, който й е останал и до днес в съзнанието - преживяла е среща с вълк. Това се случило, когато един ден била изкарала на паша овцете си.

Вълкът се появил изневиделица, но благодарение на кучетата, които вървели със стадото, успяла да се спаси и тя, и добитъкът й, но много се изплашила. Изтичала до селото и съобщила на съселяните си за случилото се, за да бъдат бдителни.

До 91 г. баба Яна е обработвала нивата, но е заболяла и тогава се е преместила да живее в Асеновград, където до преди една година е излизала на двора да мете.

През целия си живот семейството й се е занимавало със земеделие и търговия. Столетницата не обича да яде много месо, предпочита плодовете и зеленчуците, казва племенницата й и добавя, че може би това я държи жизнена и със задоволително добра памет за възрастта й.

До момента община Асеновград е връчила парична помощ от по 300 лева и плакети на общо 4-ма столетници. През тази година общият брой на хората в Асеновградско, които навършват 100 г., е 7: 4 жени и 3-ма мъже. Останалите трима ще празнуват своя 100-тен рожден ден съответно - през октомври, ноември и декември.