Кораб на русенска компания заседна край Свищов, а екипажът е закотвен там от 24 септември. Причината за бедствената ситуация е критично ниското ниво на река Дунав и неправилна маневра на румънски плавателен съд, съобщава Нова тв.

Технически е възможно да се стигне до кораба само с рибарска лодка. Само така могат да се доставят храна, вода и лекарства на екипажа. Приближаването на какъвто и да е плавателен съд до този кораб обаче е незаконно, тъй като все още не е преминал митническа проверка.

Трета седмица „Рубишипс 8” не може да бъде изтеглен от района на Свищов. Корабът, който превозва селскостопанска техника, може да престои на това място дори още месец. Доброто в случая е, че екипажът не бедства и че корабът не пречи на придвижването на останалите плавателни съдове.

Няколко са критичните участъци в българската част на Дунав - край Попина, Вардим и Свищов. Нивото там пада до 13 см под условната кота нула. От „Морска администрация” препоръчват на капитаните да не надценяват възможностите си.

За разлика от Горен Дунав, където почти всички кораби са спрели, в българо-румънския участък има корабоплаване, въпреки че някои от собствениците на кораби предпочитат да изчакат на стоянка покачването нивото на реката.