През първите 20 дни на октомври у нас се изваля доста дъжд. Въпреки това критично спадналият язовир „Камчия“ продължава да не се пълни. Това показва справка с ежедневните бюлетини за състоянието на водите на сайта на екоминистерството, пише Флагман бг.

Към 19 октомври полезният обем на язовира, който е основен източник на вода за битови нужди по Черноморието, вече е паднал до 40,617 млн. куб. м (25,83%).

Продължава тенденцията за бързо намаляване на обема. За 19 октомври, например, средноденонощният приток е бил едва 0,024 куб. м/сек при разход от 2,049 куб. м/сек. С други думи през този ден „Камчия“ се е изпразвал 85 пъти по-бързо, отколкото се е пълнил.

Подобна е ситуацията и за останалите дни на октомври. Най-добре е било на 15 октомври, но и тогава числата не са особено радващи. През този ден язовирът се е пълнил с 0,081 куб. м/сек, а скоростта на разхода пак е била 2,049 куб. м/сек. Разликата тогава е била 25 пъти.

ВиК-Бургас все пак дава надежда за обрат в тенденцията.

От пресцентъра на държавната компания съобщиха, че октомври е бил влажен за района на „Камчия“ и дори към момента се е изваляло нормалното количество дъжд за целия месец.

Защо тогава язовирът продължава да не се пълни?

Причината, според ВиК-Бургас, е в дългата суша в района, която продължава от около две години.

Земята е много суха и всеки дъжд потъва в земята, образно казано.

Подобрява се обаче положението с притоците на реките там.

И притоците на „Камчия“ лека-полека започнаха да се съживяват, което е радостна новина и дава надежда, съобщават от дружеството.

Най-важно обаче е в следващите месеци да падне сняг в Котленския и Сливенския Балкан, където се намира язовирът.

В случая снегът е по-важен от дъжда, защото той се топи постепенно и загубите на вода за притоците на язовира са по-малки.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ