Мъж, диагностициран с Covid-19, се самоуби във Велико Търново, пише "Борба". 

Заболелият е бил настанен за лечение в Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ в старата столица. В средата на миналата седмица пациентът се обесил в здравното заведение.

Основната версия за това починалият да прибегне до крайното решение да сложи край на живота си е страхът от инфекцията.

Медицинският екип не е открил предсмъртно писмо.

По информация на изданието, мъжът е на 55 години и на 3 април е щял да има рожден ден. Той е бивш полицай, а съпругата му е медицинско лице. Починалият е познат на много хора в старата столица с прякора си – име на известен пилот от „Формула 1”, който от години живее в кома.

Преди да бъде приет за лечение в респираторната клиника, е преминал преглед и консултация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, откъдето го насочили за хоспитализация в общинската болница.

Така, макар и задочно, коронавирусът взе още една жертва от областта.

Според психолози инфекцията атакува и психичното здраве на хората, предизвиквайки депресия, тревожност и развитие на душевни заболявания. По тази причина специалистите в бранша многократно са настоявали пациентите, при които се налага болнично лечение, да бъдат консултирани с психиатър по време на престоя им в стационар.

Медиците са категорични, че след дехоспитализация също е добре да се проведе превантивна среща с психиатър, тъй като оздравелите ще се сблъскат с невъзможността веднага се върнат към обичайния си ритъм на живот.

Предупреждават, че е възможно да настъпят нарушения в съня, чувства за страх и безпокойство, липса на апетит, лошо настроение и невъзможност да се радват на живота. Не е малък рискът и от развитие на психични заболявания, които да бележат човека до края на съществуването му.