След налагането на режима на вода в Перник, бившият кмет на града Вяра Церовска гостува в сутрешния блок на БНТ. Това е първа телевизионна изява на бившия градоначалник след тежката криза с липса на вода в областния град.

"Аз съм направила твърде много в Перник да има по-добро водоснабдяване и това си личи от всички инвестиции с мое участие", категорична е Вяра Церовска.По думите й, язовир Студена е изключителна държавна собственост и се охранява много специално, затова какво се случва с водата трябва да бъде изяснено след една много щателна проверка.

"Водопреносната мрежа в Перник е строена в средата на миналия век - можете да си представите за какво става въпрос. Сериозно влияние оказа и земетресението през 2012 г.", каза тя. 

Церовска коментира и проекта за изграждане на воден цикъл в Перник.

"В моя мандат е направено проектиране на този воден цикъл и това е първият момент, в който има договор с МОСВ за реализиране на този воден цикъл", добави тя. 

"Воден режим се налага от ВиК дружеството, а не от кмета", категорична е Церовска.

"Аз не съм била на работа на 10 октомври, когато е входящата дата на писмото от ВиК. От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от яз. Студена.

Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година.

Нямам информация дали яз. Студена е бил източван покрай ремонта", допълни още бившият кмет на Перник.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!