На фона на масовото обезлюдаване на по-малките села и градове, населението на един български град главоломно расте. Само за последните 3 години жителите на Харманли са се увеличили с около 1/5. Това обаче е само на хартия, предаде Нова телевизия.
За първи път за проблема с фиктивните адресни регистрации се заговори преди 2 години, малко преди местните избори, а резултатът се видя в залата на Общинския съвет в Харманли. Тогава се наложи вместо 21 стола, там да бъдат поставени 29, защото се оказа, че според регистъра населението на Харманли се е увеличило доста.

За три години населението на Харманли набъбва с 3 000 души. Това са бежанци, на които им трябва постоянен адрес, за да си получат личните карти от МВР. В момента такава регистрация се прави единствено с разрешението на собственика на жилището.

Въпреки че на практика в община Харманли живеят не повече от 17 000 души, в регистъра на постоянните адреси броят им вече е близо 31 000. По документи в една от къщите в село Поляново живеят десетки хора, но на практика стаите обитава само семейството на Радостин.

Макар и отдавна да са извън страната обаче, сирийците продължават да са с постоянен адрес в село Поляново. А хората говорят, че собствениците се съгласяват да регистрират бежанците в жилищата си срещу пари. Те отричат. 

След последните законови промени се появяват нови проблеми, защото е въведена норма за жилищната площ, която трябва да има всеки обитател. От община Харманли настояват за законови промени, които да дадат възможност собствениците на имоти да могат да отписват обитателите им по постоянен адрес.

Вече са започнали разговори с депутати, които да анализират вариантите за промени.

Ако не друго, поне според сегашните тенденции за броя на пристигащите чужденци в България, поне броят на общинските съветници в Харманли няма да се увеличи.