Никола Ерелийски, полицаят, който днес се изправи пред пловдивския съд с искане да го освободят от затвора, е видял от сайта на съда, че е наказан с лишаване от свобода за срок от 2 години.

Три часа след това той е бил на аерогара „Пловдив“, откъдето е хванал първия самолет за чужбина. Това коментира по време на процеса прокурора по делото Георги Пенев. Той е категоричен, че Ерелийски трябва да излежи наказанието си. Адвокат Екемджийски обаче е внесъл в прокуратурата жалба, в която настоява да освободят незабавно клиента му, защото абсолютната давност на присъдата му е изтекла на 22 септември 2018 година. През 2011 година полицаят е духнал зад граница и се е укривал до 17 август, когато е бил заловен с европейска заповед за арест в Англия. 

На въпрос на журналисти защо европейската заповед за арест е издадена от пловдивската прокуратура чак тази година, прокурор Пенев обясни, че през 2018-а е било установено местонахождението на Ерелийски. Адвокат Катина Бочева обаче, която защитаваше полицая, се позова на европейските закони и каза, че европейска заповед за арест не може да се счита за изтърпяване на наказанието и реално полицаят изтърпява присъдата си от 1 октомври , което прави задържането му незаконно.

Освен това защитата подчерта, че през цялото време на изчезването му ченгето не е било издирвано от българските власти. Съдът отложи делото за 15 часа днес, когато прокурор Пенев ще представи доказателства, че през годините са водени множество процесуални действия за издирването и намирането на подсъдимия. 

Пред камерата на БЛИЦ застанаха адвокатът на пострадалото семейство и братът близнак на убития таксиметров шофьор. Те настояват виновният за смъртта на таксиметровия шофьор полицай да лежи реално в затвора. 

Както съобщихме, през 2009 година, много пиян, Никола Ерелийски, тогава полицай, блъска жертвата си, която умира след месеци в болница. Присъдата е издадена две години по-късно, тогава и Ерелийски духва зад граница. Заловен на 17 август тази година в Англия. Баща му, който се яви за кратко в съдебната зала, каза, че синът му не е бягал, а отишъл да се лекува, защото бил зле след предизвиканата от него катастрофа. Самият Ерелийски каза в последната си дума, че съжалява за стореното. 

По-късно днес Окръжен съд постанови бившият полицай да остане в затвора. 


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ