Новият кмет на Пловдив Здравко Димитров, шестимата кметове на райони – всички издигнати от ГЕРБ, и 51 общински съветници, положиха тържествена клетва за новия мандат.
 

Събитието се състоя в емблематичното за Пловдив място – Историческия музей.
 
Церемонията води  новият областен управител Дани Каназирева. Здравко Димитров припомни приоритетите си и благодари на пловдивчани за огромното доверие, което са му гласували
 


„Пловдив е над всичко“, каза новият кмет при подписването на клетвената декларация.
 
„Благодаря на всички  пловдивчани, които гласуваха за мен. Да си кмет на Пловдив е действително голяма отговорност. За мен е чест да бъда кмет на този древен град“, заяви той в речта си.
 


„Тук съм за да ви кажа предизвикателствата , пред които е изправен града. От решенията ни зависи как ще се развива градът следващите 4 години. Първото от тях е бързата урбанизация в следствие  от разрастването  на икономическите зони.
 
Това води до намаляване на безработицата, но  в същото време води до презастрояване, лош въздух, трафик.  Без  помощта на държавата тези проблеми няма как да бъдат решени.
 


Ще търсим финансова подкрепа от държавата , но нашите искания трябва да бъдат мотивирани“, заяви Димитров. 
 
В момента на първото си заседание новият общ съвет избира председател на местния парламент.
 


„Трябва да определяне на приоритетите на града за 20-30 години  напред, а не на парче. Трябва да запазим древния град, но той трябва да бъде удобен и за хората, които сега живея в него“, посочи новият  кмет.
 


„Нека сме конструктивни , когато обсъждаме проблемите на града. Нека големият диалог за Пловдив  да бъде тук, в Общинския съвет. Аз и вие сме тук по волята на пловдивчани. Да не се сещаме за хората пак след 4 години. 
 
Вярвам че със силни реформи и общи усилия ще опазим древния град и в същото време го превърнем в модерен динамичен град. Никой не е по- голям от Пловдив. Нека успехът бъде с нас!” завърши Димитров.
 


Пловдивският митрополит Николай благослови кмета и новия Общински съвет и припомни, че  властта произтича от Бога.
 
В момента тече избора на председател на Общинския съвет.
 


Предложени са двама – Александър Държиков – бивш заместник-кмет и председател на предизборния щаб на Здравко Димитров, и Веселка Христамян от „Демократична България.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ