Врачанка и бебето й преминали през ада, след като били настанени в детско инфекциозно отделение Св. Марина във Варна, разказа потърпевшата майка, пише bulnews.bg.
Жената, която в момента живее във Варна и пожела анонимност от съображения за сигурност, все още не може да повярва в каква мизерия се "лекуват“ децата в болницата.

Детето, което все още не е навършило годинка се разболяло от чревен вирус и заедно с майка му били настанени в болницата във Варна. Поради лошата хигиена и изолираност на инфекциозно болните, бебето обаче вместо да се излекува, се заразява с друг вирус и е повторно хоспитализирано в друга болница.

Врачанката недоумява как е възможно да се допусне такава ниска хигиена в лечебно заведение.

„В цялото отделение има две ВИП стаи. Ремонтирани, с нови мебели, подова настилка и санитарен възел, без луксозни уреди, като хладилник, телевизор, климатик. За този „лукс“ се заплаща по 25 лв. на ден. Останалата част от отделението е меко казано мизерна. Цялото отделение, включително и коридорите, се почиства с един, мръсен, черен парцал и съмнителна, мътна вода, наречена дезинфектант. Бърше се по средата на стаята, под леглата няма нужда. Мебелите се чистят с парцал и прахообразен препарат, който оставя бели следи, сякаш си минал с пясък“, разказва за условията в болницата потърпевшата пациентка.

По думите й, в стаите гъмжи от комари, паяци, стоножки, защото на прозорците мрежи няма, а леглата и нощните шкафчета са на поне 30 години. Стените са облицовани с плочки, опръскани с кръв, храна и т.н., стърчащи необезопасени кабели от контакти и ключове, топки косми в ъглите, паяжини с ларви на паяци. В някои от стаите няма санитарно помещение.

По потресаващото в случая е, че отделението се очаква да е  с висока степен на изолация, а всъщност не е. „В една стая се настаняват деца с различни диагнози. В коридорите щъкат деца и майки, играят си! Свиждания уж са забранени, но събота и неделя си затваряли очите. Оказва се, че си затварят очите всеки ден. Сестринската стая има вид на селска, лятната кухня. На масата, на която се слага абокат на децата се търкат лотарийни билети, яде се и се пие кафе. Има и легло, на което да се излежават сестрите и санитарките. Лекарите обикалят болничните стаи без маски, ръкавици или калцуни. Всеки влиза, излиза, не затваря врати. Заразата се разнася. Все пак става дума за инфекциозно отделение с бебета и деца“, споделя врачанката.  

Жената отбелязва, че в инфекциозното отделение има и добри специалисти, но голяма част от медицинския състав се държи доста непристойно и непрофесионално.

Според нея най-лошото е, че в такова положение са повечето болници в страната, където липса на качествени кадри, остаряла база и мизерия са нещо обичайно.