Бойко Борисов е на посещение в Жабленския манастир в Пернишко. Светата обител не е спирала дейността си от 200 години. Премиерът бе посрещнат от игумена архимандрит Никанор. 

"Помните ли манастира в Дивотино как го бяха превърнали в свинарник", припомни на поповете Борисов. След това се запозна с ремонта в светата обител. 

Поради пътя хората избягат да идват, ожали се един от светите отци. 

Борисов пък му съобщи, че е говорил с горското и пътя ще бъде оправен, за да може хората да посещават манастира. 

Отецът също се ожали, че много храмове са разрушени в България. Премиерът пък напомни, че за Църквата винаги е малко. 

Оказа се, че поповете са се ваксинирали срещу К-19 по естествен път. 

По думите му, миряните трябва да се доверят на медицината и да се ваксинират.

Борисов пък напомни, че не сме си затворили църквите, както направили в други държави.

Премиерът поясни, че най-спешното е пътят , за да могат хората да идват. Остана удивен как са изгради манастира в скалата, скрит и на високо.


 

Следващата спирка бе в Пещерския манастир, една част от който е ремонтиран, а вторият етап предстои, отново с финансиране от държавата.

Там премиерът изтъкна, че освен свещениците, и главният мюфтия също се ваксинирал.

По думите му и религиите, когато е необходимо, помагат за здравето на хората.

Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете и програмите заминават, каза Борисов. "90 % от българите не знаят, че тези манастири ги има", каза още той, а местните го похвалиха, че обикаля България, за да я показва на хората.

Това е вярата, това е отношението към църквата - ето как изглежда сега, каквото искат да казват опонентите. Знаете моя девиз – работа, работа, работа, каза още Борисов.


Премиерът разгледа и оригиналните стенописи и похвали свещениците за доброто ръководене. Местни жени пък дариха Борисов с ръчно изработени мартеници и му пожелаха успехи и здраве.