Крава, собственост на мъж от кюстендилското село Кoпиловци, избяга от стадото и премина българо-сръбска граница. В продължение на две седмици собственикът й Иван Харалампиев търсил животното. В последствие кравата била открита в близост до Босилеград и върната у нас.
Пастир наглеждал стадо със животни на 20-ина километра от сръбската граница, когато кравата Пенка избягала, защото по думите на собственика ѝ, е била подгонена от вълци.
"Минала е през КППТ-о, през бариерата е минала на Олтоманци, нито са я спрели полицаите, нито митничарите, минава в Сърбия, минава през тяхната бариера и отива у Сръбско, без някой да направи опит да я спре", обясни Иван Харалампиев пред БНТ.

Преди дни мъжът бил уведомен че кравата е открита от мъж в Сърбия, който се грижел за нея. Сръбските власти се свързали с него и преди да влезе на българска територия, кравата била прегледана от ветеринар. У нас обаче била спряна от граничните служби.

"Митничарите казват: "Трябва да дойде доктор". Идва доктор от БАХ и казва „тази крава веднага трябва да бъде умъртвена"", каза още той.

Мотивите - напуснала Европейския съюз и е отишла в друга държава.

Стопанинът все пак бил пуснат да премине у нас с кравата, но с уговорката, че до няколко дни тя ще бъде умъртвена. Мъжът е отчаян, защото кравата скоро ще роди теленце.

От Агенцията по храните казаха, че предстои да излязат с решение по казуса, тъй като в момента случаят се разследва.