Бургаският районен съд(БРС) призна хулигана Манол Петров за виновен заради това, че преби колежката Стиляна Божидарова, но буквално го погали с перце. За побоя над журналистката от Бургас24 Манол Петров бе осъден единствено на 1000 лева глоба.
Още по-абсурдното беше, че пострадалата разбра от интернет сайта на БРС за присъдата. Призовки не са изпратени нито на нея, нито на който и да е от свиделите. Председателят на състава съдия е Светлин Иванов, показа проверка на Флагман.бг. С толкова доказателства той нямаше как да оправдае Манол Петров, но му наложи възможно най-леката присъда.

Манол Петров бе осъден по чл.131, ал.1 – за нападение на длъжностно лице на заседанието, което бе скрито от обществеността. Съдия Светлин Иванов се възползва от възможност в Закона, която му дава право да проведе процеса по подобен ред, но това се прилага при случаи, в които подсъдими са достойни граждани на Република България, които за пръв път се сблъсква с правосъдието, а не лице срещу което се водят куп дела, а само преди два месеца бе арестуван и за нападение срещу полицай.

Решението на Бургаския районен съд (БРС) може да се обжалва пред Окръжния съд, но тъй като пострадалата Стиляна Божидарова не бе допусната да се конституира като частен обвинител, сега съдбата на процесът е в ръцете на прокуратурата. Ако държавното обвинение не обжалва спорната присъда от първа инстанция, ще остави Манол Петров да се измъкне за побоя над журналистката само срещу 1000 лева глоба.

Интересен факт е, че съдия Светлин Иванов, който е и зам.-председател на БРС, разглежда и друго от делата, по които Манол Петров е подсъдим – за нападението срещу полицаи. Ако и там постанови подобна присъда, съдия Светлин Иванов ще се превърне в любимия магистрат на Манол Петров.

Интересно е дали "случайното разпределение“ на делата не е пратило и другите шест дела, които се водят срещу Манол Петров, при зам.-председателя на БРС.