В Бургас духовенството по нестандартен начин реши да се бори с коронавируса. Свещеник напръска със светена вода и тамян града, за да изгони вируса, информира БГНЕС.

„Точно по този начин с прекадяване с тамян и ръсене със светена богоявленска вода. Това е начинът, по който можем да се предпазим“, заяви отец Емилиян от храм "Св. Николай Чудотворец".

Той решава да помогне на миряните в борбата им срещу пандемията чрез Господ. Заедно със свои съмишленици обиколил границите на Бургас, като от каросерията на внушителен пикап прекадил с тамян и залял със светена вода.

„Точно в 21:00 ч. да казваме обща молитва. Също са качени в социалните мрежи, тези специални молитвословия и молитвени последования, като на първо място е молитвата „Отче наш“, каза отец Емилиян.

Именно от социалните мрежи отец Емилиян се вдъхновил да излезе и да ръси по улиците. Чул за призива на грузинския патриарх и видял свои братя и сестри да правят същото в свещения град Витлеем. Обяви се категорично против затварянето на храмове заради коронавируса

„Това е духовната лечебница. Както не се затварят болниците, така не трябва да се затварят и грамовете. Никога в храмовете не се е появявала зараза и никога не е излизала зараза“, каза свещеникът.

Въпреки това в храма "Св. Николай Чудотворец" в Бургас, за който отец Емилиян отговаря са взели мерки. Не се позволява да се целуват иконите, нито ръка на свещеника. Трябва да се спазва и разстоянието от два метра, въпреки, че последните дни хората, идващи да се помолят намалели.