Община Баните ще изплаща премия от 1500 лв. за родителите на всяко новородено бебе, информират от Общинската администрация. Средствата за подпомагане на младите семейства, които остават в родопската община, са предвидени в бюджета за 2020 г.

Премиите за новородени бебета са част от мерките, които Общината въвежда за разрешаване на тежките демографски проблеми, коментира кметът Милен Белчев.

Детските градини в община Баните са безплатни за родителите, уточняват от местната управа. Общината е изправена пред тежък демографски срив, населението е намаляло с една трета през последните 10 г., уточнява кметът.

За да се преодолее недостига на кадри като медицински сестри, рехабилитатори, строителни инженери, общината възнамерява да приеме решение, с което да се плащат семестриалните такси на студенти от Баните в определени специалности.

Плановете на общинарите включват и допълнителни стимули за привличане на инвеститори.

Обсъжда се вариант да се гласува промяна в общински наредби, така че да се регламентира безвъзмездно предоставяне за ползване без наем на общински имоти на инвеститори, които откриват работни места. Става дума за необитаеми от години сгради като закрити училища, чиято издръжка е в тежест на общината.