Череши за 5-7 млн. лева са поразени от студовете само в района на Кюстендил. Това съобщи кметът на града Петър Паунов по време на срещата на министъра на земеделието и храните Десислава Танева със собственици на черешови градини от региона. Тя се проведе в рамките на заседание на ресорната парламентарна комисия. Паунов поиска компенсаторни механизми за производителите на плодове, пише "Монитор".
По думите на проф. д-р Димитър Домозетов от Института по земеделие в областния град, студовете са поразили не само черешовите насаждения, но и ябълки, и сливи. В района на Кюстендил се произвеждат по около 5 хил. т череши на година, което е една трета от насажденията в страната.

Домозетов допълни, че има риск за реколтата и за следващата година, тъй като бялата ръжда обезлесява дърветата и така плодните пъпки, които се подготвят за догодина, няма как да бъдат изхранени. Разходите, които стопаните са направили са около 150-250 лв. на дка и трябва да бъдат възстановени, поискаха производителите от региона. Земеделският министър Десислава Танева заяви, че това е най-тежката година, както за черешопроизводителите, така и за всички останали земеделски стопани, т.е. не можем да кажем, че в определен регион на България има извънредни обстоятелства спрямо останалите.

От министерството обясниха, че не може и дума да става за помощ от 250 лв. на дка при условие, че няма доказателства за степента на увреждането. "Исканият размер надвишава в пъти изобщо годишния размер на държавна помощ, която страната може да предостави", бе категорична Танева. Миналата година са изплащани по 149 лв. на дка за унищожена реколта.

"Тази сума не се определя от държавата, а от механизъм одобрен от ЕК „, допълни тя. Дора Ненова, директор "Държавни помощи и регулации" в министерството съобщи, че всеки земеделец трябва да подаде заявление до областните дирекции за пропаднали площи. След това комисия ще направи оглед и ще състави констативен протокол за увредената продукция. Това, което може да направи държавата обаче е да изплати 80% от разходите, които са направили стопаните при 100% унищожение на реколтата.

През миналата годината земеделското министерство е изплатило 6 млн. лв. компенсации на овощарите. Ивайло Борисов, собственик на 70 дка насаждения с череши се оплака, че за миналата година стопаните са получавали около 20-25 лв. на дка, което е крайно недостатъчно предвид разходите, които да направени. Поради тази причина много от неговите колеги са се отказали да подават заявления за компенсации. До момента в областта са постъпили едва 30 заявления за унищожена реколта, като са съставени протоколи за 23 хектара измръзнали череши.