Русенци, поставени под карантина след завръщане от чужбина, попадат в омагьосан кръг при неочаквани здравословни проблеми.

Последният случай е от снощи, когато зрението на възрастен мъж внезапно се влошава и той ослепява с дясното око, пише Русе медия. 

Той се е завърнал на 4 април от Австрия и е поставен под карантина у дома си от 5 април. Веднага след завръщането си двамата със съпругата си са си направили бързи тестове, които са отрицателни за коронавирус.


Проблемът с окото силно притеснява семейството, тъй като се опасяват от микроинсулт.

Оказва се обаче, че от снощи до днес преди обед не могат да намерят кой и как да прегледа русенеца, тъй като е под карантина и няма право да напуска дома си.

Тъй като направените тестове са бързи, а не PCR, отрицателният резултат от тях не е гаранция за медицинските специалисти, че мъжът не е носител на вируса.

Съпругата на мъжа разкрива, че е говорила с всевъзможни институции, но отникъде не намерила помощ.

По думите на жената й е бил предложен вариант да намери очен лекар, който разполага с предпазно облекло и има кабинет извън здравните заведения. Целта е да се осигури безопасност на останалите болни.

Посочени са й били и конкретни имена, но всички тези специалисти са отказали.

Вариантът да бъде откаран в Инфекциозно отделение и там да го прегледат, първоначално е бил отхвърлен.

Семейството се притеснявало, че мъжът има нужда от очен лекар, а всъщност ще бъде вкаран в отделението, без да е болен от коронавирус. Това е тревогата и на други пациенти.

От институциите обясняват, че алгоритъмът изисква при подобни случаи да се звъни на тел.112. Оттам се изпраща линейка с екипирани медици, които да транспортират пациента до Инфекциозно отделение на УМБАЛ „Канев“.

Това се прави, за да не се смесват потоците, и не значи, че ще бъде настанен в отделението, уточняват здравните власти. Инфекциозно отделение е мястото, където ще бъде извикан съответният специалист, който да прегледа болния.

От Спешна помощ вече са имали няколко подобни случая с хора под карантина, откарани с линейка до Инфекциозно отделение за преглед заради здравословен проблем.

Само при казуси, когато се касае за сериозно състояние, карантинираните се транспортират до Спешно отделение на болниците. Това обаче става след предварително предупреждение и съгласуване с отделението.

На адресите на хора под карантина екипите от Спешна помощ отиват с предпазни облекла, тъй като са сред най-уязвимите на първа линия.