Вековно дърво е сред любимите места на посетителите на манастира "Св. Атанасий" край чирпанското село Златна ливада. Честа гледка е хората да прегръщат дъба с надежда той да “вземе” болките им, разказват обитателите на манастира, известен като най-стария в Европа, пише haskovo.live.

Построен е през 344 г.

И в днешния неделен ден прегръщащите дървото не бяха малко. Вярата е тази, която води тук хора от региона и страната не само в почивните дни.

Да запалят свещ и да си налеят вода от аязмото, за което се твърди, че лекува болести на очите и на кожата. Мястото е пълно с икони и молби от миряните, оставили ги тук под формата на бележки.

По-надолу в скалите на манастира се намира постницата на свети Атанасий– чудотворна дупка, обитавана някога от светеца и неговите последователи в дните на молитва и усамотение. Според легендите, грешният не може да мине през дупката.

За основател на светата обител се смята тогавашният патриарх на Александрия свети Атанасий Велики. След участието си в голям църковен събор в тогавашната Сердика той пренощувал в римската крепост край Златна ливадаи разбрал, че населението е заплашено от смъртоносна епидемия.

Свети Атанасий посъветвал хората – за да се избавят, трябва да построят църква. Църквата била издигната срещу пещерата и епидемията наистина ги подминала.


Свети Атанасий обявил постницата засветилищезаедно с лековития извор в двора на обителта.