Коронавирусът замрази пазара с имотите под наем в Кърджали. Според брокери на недвижима собственост, много от квартирите в родопския град бяха освободени през последните месеци, а на тяхно място няма нови наематели, уточнява 24rodopi.com.

„Масово се освобождават жилища, същите отново се предлагат под наем, но няма никакво търсене, при положение, че преди пандемията се наблюдаваше недостиг на квартири“, казват от бранша. 

Това рефлектира и върху цените. Само преди месеци, средният наем на месец, в зависимост от местоположението и вида на жилището, бе не по-нисък от 300 лв. Към днешна дата, цените са понижени с 20 до 50 лв. Обясняват масовото напускане на жилищата под наем със загубата на работни места в някои от засегнатите сектори в момента.

Що се отнася до продажбата на имоти в Кърджали, гурбетчиите, които бяха основните купувачи, намаляха. Ситуацията за тях се усложни заради мерките, смятат от бранша. Затова пък се наблюдава активизиране на постоянно живеещите в града, които обаче нямат спестени средства и разчитат основно на ипотечни кредити.

Оглеждат се за имоти, но офертите не са много примамливи, а и не са толкова много като брой. Въпреки слабото търсене, цените се запазват високи. Има случаи, в които ново строителство се предлага за 650-700 евро квадратния метър. Старото пък достига до 500 евро квадрата.