От утре, 11 юни, село Изгрев в община Венец ще бъде под блокада. В селото няма да може да се влиза и излиза, като изключения ще се правят само по медицински причини и ходене на работа.

Причината за 14 –дневната карантина е оформилото се огнище на COVID-19 в населеното място. Решението бе взето днес на извънредно заседание на Областния кризисен щаб.

На всички входове и изходи на селото ще бъдат изградени КПП-та. 

От утре започва и маково тестване на жителите на Изгрев, като ще бъдат направени 300 PCR теста. Проби ще се вземат първо от общински и социални служители, които най-често общуват с жителите на селото. Пробите ще се изследват в София. Това обяви директора на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова.

Друго решение на Щаба гласи, че се спират сватбените тържества в Шуменска област.

12 са новооткритите случаи на COVID-19 в Шуменско през последното денонощие и всички са от село Изгрев, община Венец. С тях хората с коронавирус от селото стават общо 15, пише "Труд".

При откриването на първите трима, бяха взети мерки - затваряне на детската градина и читалището в селото, както и стопиране на всички пазари в община Венец. Заповед за това и за задължителни маски на закрити места и щателна дезинфекция издаде Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец.

Официално: 4 нови огнища на К-19 пламнаха в България 

Новооткритата дузина болни са членове на три фамилии, които са контактували помежду си, съобщиха от РЗИ-Шумен. Две жени са настанени в болница с пневмония. Те са роднини на първия постъпил в МБАЛ Шумен от с.Изгрев мъж на 46 г. Останалите 10 човека са по домовете си под карантина.

В инфекциозно отделение на МБАЛ Шумен се лекуват общо 5-ма пациенти, сред които и руски гражданин.

Общо регистрираните случаи на коронавирус от началото пандемията в област Шумен са 28.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ