Към момента не сме установили некачествено свинско месо в търговската мрежа в Русе. Това каза за „Фокус“ д-р Георги Дяков, директор на ОДБХ – Русе.

„В случай, че установим, ще предприемем конкретните действия“, посочи той.

По думите му става въпрос за заблуда на потребителите.  Директорът на ОДБХ – Русе каза това във връзка с информация сред гражданите на Русе, че в търговска мрежа се предлага замразено свинско месо, което впоследствие се размразява и се предлага като охладено.

Дяков посочи, че досега не са установявани такива случаи. „По конкретния случай разпоредих бърза проверка в един от магазините на голяма верига, където става такава търговия. В случая не говорим за внос.

Терминът внос се употребява при търговия между страна членка на ЕС и страна нечленка на ЕС. В магазина имаше свинско месо с произход България и свинско с произход страни-членки.

Месото, което се предлага е охладено във вакуум опаковки по 5-10 кг със срок на трайност до 10 дни от датата на разсфасовка“, допълни още Дяков. По думите му конкретният случай е ставало въпрос за две различни партиди със срок на годност до 26 и 28 октомври, чиято крайна дата за продажба е била два дни преди изтичане на срока на годност.

„Проверки се извършват съгласно утвърден план на база оценка на риска. Те са непрестанни. Част от тези проверки е безопасността и качеството на предлаганите сурови меса в търговска мрежа.

До момента нямаме някакви съществени констатации за отклонение от това качество. Има три сигнала за безопасността на месни продукти и месо. Това за цяла година е нещо, което не е впечатляващо и определящо“, каза още Дяков.

Той уточни, че утре във връзка с тази информация ще бъдат извършени и други проверки на избирателен принцип.