Освен касовите апарати и търговските обекти, данъчните вече следят и движението на всеки един турист още от самолета. От НАП имат постоянно присъствие на летище Бургас и проверяват автобусите, които напускат терминала, предаде bTV.
Директорът на летището Георги Чипилски посочва, че се проверяват формулярите за дестинацията, по която се транспортират пътниците. Така се следи броят на кацналите пътници и тяхното разпределение по хотелските бази. „Към момента имаме 24% ръст на туристите, най-голям е на тези от Германия - 47%”, коментира главният директор на морските летища Улрих Хеппе.
 

Двумилионният пътник, който кацна днес на летище Бургас, също е германец. И той като голяма част от чужденците, се отправи към Слънчев бряг, там е резервирал хотел.

„Те проверяват хотелите, които са 24 часа отворени. Това е най-лесно за проверка, най-достъпни са и като регистри и като стаи, в които могат да влязат”, посочва хотелиерът Елена Иванова.

Според бранша проблем са апартаментните комплекси. Те са пълни с туристи, но не внасят туристическа такса в общината и не плащат корпоративен данък в държавната хазна. „Там са всички, които крият приходи, там е сивият сектор и веднъж завинаги това трябва да стане ясно”, категорична е Иванова.

Хотелиерите искат всички собственици на апартаменти да плащат данък, затова че имат имот на територията на национален курорт.

От НАП отчитат над 1 млрд. лв. приходи  от морския туризъм за месец юли.