Община Бургас стартира програма за привличане на лекари чрез назначаването им в училищата. Това съобщи кметът Димитър Николов.


Администрацията вече е обявила конкурс за три от големите учебни заведения в града  – Професионалната гимназия по туризъм, ОУ „Антон Страшимиров“ в ж.к. „Славейков“ и ОУ „Елин Пелин“ в ж.к. „Меден рудник“, пише "Флагман".

Лекари, които са завършили своето образование и искат да работят в сферата на детското и училищно здравеопазване, могат да кандидатстват в обявения от Община Бургас конкурс за длъжност „Училищен лекар“.

Изискванията за заемане на длъжността са кандидатстващите да имат образователна степен магистър „Медицина“, специалност- лекар и да са членове на Българския лекарски съюз. Не се изискват професионален опит и придобита специалност. Работното време е 8 часа, а основната заплата е 1350 часа.

Община Бургас поема ангажимента да субсидира придобиването на специалност, насочена към подобряване и опазване на детското здравеопазване. 

В случай на одобрени кандидати от други населени места, те ще бъдат подпомогнати при решаване на социално-битови проблеми, включително предоставяне на общински жилища.

"Целта ни е в училищата да има постоянно наблюдение от лекарско лице, да се даде шанс на млади лекари, които сега започват своята практика, а когато се развият като специалисти в областта на детското здраве, при желание да могат да започнат работа и в бъдещата детска университетска болница, която предстои да бъде изградена в Бургас", казва още кметът Димитър Николов.