Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди към обвинението по делото за радикален ислям и пропаганда на джихад в Пазарджик да се присъединят още двама прокурори - Бойка Велкова от Върховна касационна прокуратура и Васил Малинов, окръжен прокурор на Пазарджик.
Днес делото продължава в Окръжен съд Пазарджик с разпити на свидетели, предаде БГНЕС. Соченият за основен подбудител към джихад - Ахмед Муса Ахмед, осъден и по друго подобно дело, за пореден път отказа да стане прав при влизането на съдиите, съобщи Нова телевизия.
 
Според обвинението той е контактувал пряко с ръководители на терористични клетки в Австрия и Германия и е оказвал логистична подкрепа на бойци на ИДИЛ. В проповедите си Ахмед Муса е призовавал за верска нетърпимост към всеки, който не изповядва салафизъм.
 
Защитата на 14-те обвиняеми за разпространение идеите на "Ислямска държава" поиска изменение на мерките за неотклонение на 9 от тях от задържане под стража в по-леки, съобщи "Фокус".
 
Искането беше направено пред Окръжния съд в Пазарджик, след като последния призован за днес свидетел отказа да дава показания, тъй като е брат на един от обвиняемите и има право на това. Адвокатите на подсъдимите изтъкнаха като причина за исканията си за изменение на мерките за неотклонение факти свързани със здравословното и семейното им положение.
 
Те предоставиха на съда да реши какви по-леки мерки да наложи, ако уважи искането им. Според защитата на 9-те подсъдими единствено мярка парична гаранция би затруднила обвиняемите, тъй като те не работят и нямат доходи към момента. Съдът се оттегли, за да се произнесе по исканията на защитата.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!