Петокласници и шестокласници в едно от най-старите училища в Южна Българя смениха ученическите униформи с народни носии. Дни преди най-светлия християнски празник Рождество Христово децата от основно училище „Васил Левски“ в димитровгрдското село Ябълково решиха да направят възстановка на Бъдни вечер.

След празника обаче един от преподавателите се пошегувал, защо освен на събития традиционните български носии не се носят и в училище, вместо униформи, пише TrafficNews.bg.Първоначално тази шега провокира две от възпитаничките на учебното заведение – шестокласничките Валя Недялкова и Антоанета Рашинкова да оставят ежедневната ученическа униформа и вместо с нея да присъстват в часовете облечени в традиционни за региона на тракийската низина носии.

„Тази идея бе подкрепена и от примера на едно от телевизионните риалити формати, в които участниците са били облечени по този начин“, разказа директорът на ОУ „Васил Левски“ Елза Видева.В учебното заведение се обучават 108 деца. Не малък процент от тях са от различен етнос. Въпреки това те почитат и уважават всички християнски традиции и обичаи, което е изключително похвално.Така българският дух остава жив, празнична е и атмосферата и в училище.


Това е ярък пример, че все още България е жива и надеждата за по-светло бъдеще остава, след като нашите деца уважават и възраждат традициите коментират преподавателите.