Починаха почетните граждани на Димитровград поетът Кръстю Кръстев и д-р Марко Лафчийски.  Кръстев бе удостоен със званието с решение на общинския съвет от 2014 г. Поетът е роден на 18 октомври 1935 г. в димитровградското с. Длъгнево. Член на Съюза на българските писатели от 1994 г. Носител е на Орден “Кирил и Методий” ІІІ степен, на първия “Златен Пегас” в Димитровград и наградата „Доброслов” – за творчески успехи.
Погребението на Кръстю Кръстев ще е в неделя от 12 часа на старите гробища в Димитровград, а поклонението ще е от 10 до 11:30 часа в залата на КДК в града, съобщава haskovo.info.

Д-р Марко Лафчийски стана почетен гражданин на Димитровград с решение на общинския съвет от 2015 г. Той e роден на 28 декември 1929 г. в ловешкото с. Врабево. Професионалният му път на развитие тръгва от Димитровград, като започва работа последователно във вътрешно, детско и инфекциозно отделение на Димитровградската болница. Последните две отделения е създал и ръководил до пенсионирането му през 1993 г. Стажът му на специалист надхвърля 60 г., а спасените от него човешки животи са хиляди. В отделенията, в които е работил, е обучил много млади лекари и фелдшери, голяма част от които са останали на работа в Димитровград.

Работил е върху актуални проблеми на медицината и е публикувал статии по педиатрия и съвременна медицина. Има публикувани редица статии в регионалния печат, свързани с профилактиката. Носител е на орден „Кирил и Методий” – II степен.

Поклонението ще е в понеделник от 11 часа в бившето кино “Химик” в Димитровград.

От община Димитровград изказват съболезнования на близките и съжаление, че ни напускат достойни хора като Кръстю Кръстев и д-р Марко Лафчийски.