Поредния скандал, свързан с източване на пари от НЗОК е налице в общинската МБАЛ Велинград, а в основата му отново е нейния управител д-р Жеко Чешмеджиев, става ясно от сигнали до ОД на МВР.

Практикуващият като болничен мениджър и ортопед лекар е уличен, че е представил фалшиви сертификати за професионална квалификация и проведени специализирани курсове, за да сключи договор за клинични пътеки и НЗОК да заплаща лечението на пациенти по тях. Те са не само по неговата специалност -ортопедия, но и по други.

Според запознати Чешмеджиев дори е фалшифицирал сертификат на специалист по детски болести за тясно специализиран курс по неонатология, както и на други лекари, за да източва средства от Касата.

От медицинските университети в Пловдив и София, които уж са издали документите категорично отричат лекарите да са преминавали цитираните курсове и да са им издавани сертификати за тях.

По сигнала в момента работи дори Областната дирекция на МВР-сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, която е завела преписка и ще проверява каква е точната сума на усвоените средства по клиничните пътеки, за които са представени фалшивите сертификати. Очаква се на д-р Чешмеджиев да бъде повдигнато обвинение и да бъде отстранен от длъжност.Преди години Чешмеджиев бе замесен в грандиозна схема за източване на общински средства от МБАЛ „Велинград“. Тогава той тегли над 1 млн. лв. кредит уж, за да спаси болницата, която е в тежко финансово положение и да се разплати с доставчиците, но се оказа, че основна част от кредита е отишла за погасяване на задължения към фирма „Вели Медикус“,  на която самия той е учредител.

След всички скандални разкрития във Велинград все още се чудят защо управителят не е отстранен от поста си и докога своеволията му ще се позволяват за сметка на пациентите и държавата. Буквално преди 2 месеца той бе в основата и на друг скандален случай, свързан с отказ от прием на пациенти с коронавирус, както и на спешни пациенти с инсулт.