От 18 май до вчера в Пловдив и областта има само един заболял от коронавирус. Добрата новина съобщи на пресконференция на Медицинския щаб областният управител Дани Каназирева.

Към днешна дата общо от началото на пандемията в региона бяха установени общо 93 заразени, от тях 46 души са в Пловдив, 32 в община Родопи, в останалите общини по 1 или 2-ма или малко повече. 255 са оздравелите, които са били на домашно лечение, 31 са били хоспитализирани.

От 18 май до вчера са били извършени 1386 проби, само една е положителна, тя е на мъж от Раковски, на 57 години. Той е бил хоспитализиран в УМБАЛ "Свети Георги". 

Заболелите медици са общо 16, от тях към момента 12 са напълно излекувани. Медицинският щаб е решил болниците, които продължат да се борят с коронавируса, да останат три. Това са УМБАЛ "Свети Георги", Каспела" и Пълмед". 

В областта болницата в Карлово също продължава, тъй като тя от самото начало разолага с Инфекциозно отделение. Постигнато е и подписано споразумение за новия спешен кабинет, заради който почти всички лекари подадоха оставки в Карлово. Споразумението е направено изцяло в полза на местните хора и на тези, които ползват болничните услуги в подбалканския град. Медиците оттеглиха оставките си и се върнаха на работа.

Кабинетът в Спешна помощ е  снабден с газове, които да се ползват при необходимост. Там пациенти могат да бъдат хоспитализирани. Подписаното споразумение е между Спешна помощ и ЕМБАЛ "Д-р Киро Попов". Медиците от болницата ще могат да ползват този кабинет. 

Иначе всичко останали здравни заведения в Пловдив и областта, които към момента поемат ежедневната си дейност, трябва да останат в готовност и при нова вълна вълна да се активират и да върнат стария си режим на работа. Те, въпреки разпускане на мерките, трябва да имат обособени помещения, които да са изолирани, ако все пак при тях постъпят пациенти със съмнения за COVID-19.

Щабът отчита, е ниската заболеваемост в Пловдивско е благодарение на мерките, които спазваха повечето хора и на добрата работа между институциите, които се организираха и работеха в пълен синхрон. На въпрос чака ли се нова вълна наесен, директорът на Университетска болница проф. Карен Джамбазов обясни, че всичко зависи от хората, които влизат и излизат от страната. Той напомни, че заразата беше донесена от чужбина.

На въпрос защо се прилага лечение с хлорокин, след като имаше негативни отзиви за него, от РЗИ отговориха, че това лекарство не се практикува при всички, а само при отделни пациенти и то по преценка на личния лекар.. 

През почивните дни МВР е извършило 737 проверки за спазване на карантина. Към настоящия момент поставените под ключ в областта са 2 959 души. Агенцията по храните и РЗИ пък са извършили множество проверки по заведенията за спазване на определеното разстояние. Наложени са актове на хора от персонала на различни заведения за неносене на маски.  

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!