Най-голямата щета на зърнената реколта в Добруджа нанесе сушата, каквато не е имало от 2001 година, но земеделците извлякоха поуки и от допуснати грешки, коментира пред БТА след края на жътвата председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Кампанията в Добричкия регион приключи с реколта от 216 000 тона зърно при среден добив 178 килограма, според данни на Министерството на земеделието, храните и горите.


През миналото лято зърнопроизводителите прибраха поне три пъти повече – 719 400 тона при среден добив 553 килограма.

В земеделието има цикличност и тази година се оказа низ от неблагоприятни фактори. Още сеитбата започна при недостиг на влага – с около 300 литра на квадратен метър по-малко от обичайното, а през февруари вместо 50 литра, както се очакваше, паднаха само пет, поясни Жекова.

Тя допълни, че доверявайки се на прогнозата за мартенски валежи, каквито така и не са съживили нивите, стопаните са наторили посевите, а азотът в такива условия също прегаря пшеницата.

Дъждовете преди началото на жътвата пък са измили зърното и показателят за хектолитър в някои масиви е паднал до 55 при изискване от търговците за над 77.

За есенната сеитба зърнопроизводителите по-внимателно ще подберат сортовете, каза председателят на браншовия съюз.

Според Жекова във всяко стопанство се отглеждат поне по 3-4 сорта пшеница, сред които, макар и с неголям дял, и български, но и родната селекция не е дала по-добри резултати в катаклизма със сушата.

Пазарът на зърно в Добричка област вече върви при цена с 10 на сто по-висока, отколкото при старта на жътвата.

Търговците предлагат по 320-330 лева за тон пшеница без особени качества и по 350-360 лева за хлебната, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.