Две полски туристки бяха жестоко нахапани от бълхи и дървеници в незаконна къща за гости във Велико Търново. Елжбета Ядвигова и Рут Елс били на десетдневна почивка на родното Черноморие и решили да отскочат до старите столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново.
Веднага след като слезли от влака на гарата в Търново, те били посрещнати от добре облечена възрастна жена, която на развален руски език им предложила евтина квартира само срещу 15 лв. на вечер. Отделно от това по желание на гостенките срещу доплащане тя се ангажирала да им приготви и нашенска кухня за вечеря, пише "Монитор".

Двете полякини отказали кухнята, но приели да се настанят и да пренощуват при бабата. Тя ги отвела в старата част на града в двуетажна къща. Стаята, която им предложила била обзаведена с дървени стари мебели, скърцащи легла и шарени черги на пода. Като цяло обаче изглеждала уютно и двете гостенки решили да останат. Те оставили багажа си и излезли да разгледат града.

Прибрали се късно вечерта и легнали да спят. И тогава дошло страшното. Минути след като заспали, двете дами били събудени от огнен страшен сърбеж по телата и крайниците, които били покрити с малки и по-големи червени петна с точки в средата, характерни за ухапване от бълхи. Освен тях по кожата на двете жени имало и други червени следи като ленти, оставени вероятно от други гадини. Когато отишли и събудили хазайката си и и съобщили, че в стаята има някакви хапещи твари, полякините получили небрежен отговор: „А, това са бълхи и дървеници. Тука в старите къщи навсякъде ги има. Ей сега ще ви донеса малко памук и едно шише с ракия. Ще се намажете и ще ви мине.”

Силно възмутени двете жени заявили на домакинката си, че си тръгват веднага и си искат да им върне парите. Тя обаче отказала, тъй като половината нощ вече била минала. Едва след като дамите я заплашили с полиция, бабата склонила да им върне половината от сумата. Така се наложило двете полски туристки да се изнесат в 2,00 ч. през нощта и спешно да си търсят хотел. Те признават своята грешка, че са се доверили на непознатата старица, но твърдят, че не са и предполагали, че могат да се озоват в подобна ситуация.

Освен приключението с пълзящите гадини в незаконната къща за гости, Елжбета и Рут споделят, че останали с много лошо впечатление и от търновските шофьори, които изобщо не признавали пешеходните пътеки и на няколко пъти едва не ги отнесли. Двете дами недоумяват още и защо при наличието на толкова много църкви в Търново и Арбанаси, повечето от тях непрекъснато са празни и защо има толкова порутени стари къщи в старата градска част, където ежедневно минават стотици чужди туристи.