Дядо Добри се завръща в Байлово! След близо едногодишно отсъствие живият светец отново влиза в любимата си схлупена къщурка в двора на църквата в елинпелинското селце. Роднини на 102­-годишния благодетел ще го закарат с кола до Байлово днес, пише столичен ежедневник.
Новината споделиха от най­-близкото обкръжение на тачения и благочестив столетник. Това ще се случи най-­вероятно в следобедните часове. Така дядо Добри ще посрещне един от двата най-­светли християнски празника там, където най-­много обича. Дядо Добри е щастлив още повече и от факта, че след месеци "изгнание" ще напусне "домашния арест", на който бе подложен в последно време от голямата си дъщеря Екатерина.

В последно време най-­големият дарител на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе "заточен" в ботевградското село Скравена. Там 77-­годишната му щерка Екатерина го пазеше изключително стриктно от хорските погледи и дори от тези, дошли да му донесат дарове от българските монаси от Атон (Света гора). Благочестивият мъж можеше да бъде зърнат единствено на двора в къщата за кратко време през по­слънчевите дни. "Не можем да проумеем защо го прави. Наскоро дойдоха негови близки да го видят, носеха и дарове. Тя ги изгони, а баща си веднага го вкара вътре. Дори на църква не го пуска, да се поклони и помоли. А цяла България знае колко духовен и вярващ човек е той. Хубаво е, че се грижи за него, но не трябва да го ограничава", споделиха пред вестника близки на 102­-годишния човеколюбец.

Негативно е отношението на щерката Екатерина.  Без изобщо да се церемони и да се поинтересува кой и защо идва, Екатерина заключи вратата и влезе в къщата, викайки на екипа да се маха. Подобно отношение търпят всички, "дръзнали" да посетят тачения навред дядо Добри.

Появи се информация, че отношението на Екатерина е породено от влошеното здраве на татко й. Твърди се дори, че той е получил тумор в мозъка.

"Това са пълни глупости, няма такова нещо. Утре (днес ­ бел. авт.) пътувам до Байлово да се видим и да му занеса дарове. Уверявам ви, че няма такова заболяване", сподели пред "България Днес" кръщелникът на живия светец Борислав Николов.

Заедно с Борислав в Байлово най-­вероятно ще пристигне и по-­малката дъщеря на дядо Добри ­ Богдана. Тя се грижеше за баща си, преди дядо Добри да заживее при по­-голямата й сестра Екатерина в Скравена.

"Има хора, които не знаят добро, не знаят Бог и да си палят свещички. Дяволът така кара хората да не вярват в Бог, да не ходят в неговия дом. Злото, което правим, ще ни съди, когато отидем горе при Бог, а той иска от нас да се покаем, да признаем греховете си и той, защото е добър и милостив, ще ни прости и ще ни се зарадва за нашето покаяние", с патос говорел пред Боби при предишното му посещение в Байлово живият светец.

Дядо Добри предупреждавал кръщелника си да си пази душата чрез покаяние и молитва. "Това иска Бог като наш един баща. Пазете си душите, дяволът вече живее в хората, приказва чрез тях мазно, за да може да привлече душите. Пазете се! Няма ли вяра ­ сте загубени", казвал столетникът пред Боби.

И продължил: "Семейството трябва да се уважава, родителите, защото това иска нашият отец Бог. Бъдете добри, молете се и вярвайте и Бог ще ви приеме, ще чуе молитвите ви и ще ви отговори".