Много са красотите на Източните Родопи, популярни и не толкова. Жителите на момчилградското село Чуково, например, имат щастието да живеят заобиколени именно от едни от изумителните природни забележителности на планината на Орфей, пише 24rodopi.com.

То е обгърнато от множество хълмове, обагрени в зелено по това време на годината.

В дъното на река Чуковска, има скален каньон с неизвестна дълбочина и водопад, които придават изключителен колорит на населеното място. Най-внушителни обаче си остават скалните светилища, издигащи се високо над селото, разположени на самия връх. Според кмета на Чуково Шенол Саид, тук идват туристи от близо и далеч.

“Имаме в селото много забележителности - тракийско светилище и водопад. Доста посетители идват. Има случаи, когато тук има 15-20 коли. На групи пристигат от Хасково, Пловдив и от по-далеч - София, Враца…“, казва кметът.

Теренът до скалите обаче е стръмен и труднодостъпен. Поради тази причина има идея да се направи екопътека.
“Обърнахме се към общината, казаха, че ще се кандидатства по проект“, допълва още местният управник.

Според историци, монолитната скала над Чуково наподобява огромна фигура на легнал на дясната си страна лъв. Фигурата дори имала прилика с глинена животинска статуетка, съхранявана в Историческия музей в Стара Загора, датирана от халколита. Мистериозните скали имат и издълбани трапецовидни ниши на две нива. От тайнствените скали се открива и невероятна панорамна гледка.

Едно от множеството вълшебни места из Родопите…