Един от най-красивите райони в Странджа е на прага на екологична катастрофа. Причината е затворническото общежитие в най-голямото населено място в Община Средец - Дебелт, което съвсем скоро ще бъде открито и натъпкано с престъпници, съобщава „Флагман”.
Новата сграда, която е строена със средства от Норвежкия финансов механизъм, не разполага със своя пречиствателна станция, а тръбите за фекални води, помията от готвене и пране ще се излива в р. Средецка и Мандренско езеро. Според запознати капацитетът на затвора от 454 души значително ще бъде надхвърлен и там ще се настанят над 800 пандизчии от централния корпус в Бургас и двете общежития. Това означава, че заедно със служителите цифрата може да достигне 1000 души, чиито боклуци ще плуват в р. Средецка.
 
Кметицата на Дебелт Иванка Ангелова заяви, че проблемът е много по-сериозен, тъй като цялото село не разполага с канализация и пречиствателна станция. Към момента в Дебелт живеят около 2000 души.
 
„Затворът ще ни довърши, няма да има река! Нямаме канализация, нямаме пречиствателна станция. Селото има една помпа, която изтласква мръсотиите и те се отичат в реката. Целият град мирише на фекалии! Разговарях с министър Ивелина Василева и тя ми каза, че няма какво да се направи. По новия програмен период за канализация и пречиствателна станция били допускани само населени места с над 10 000 жители. Не знам какво ще правим. Страхуваме се от епидемия“, заяви Иванка Ангелова.
 
Местни жители обявиха, че готвят бунт, за да предотвратят евентуална екокатастрофа.
 
„Може ли един малък град от 800 или 1000 души да излива фекални води край нас?! А насажденията, които поливаме с тази вода? Ние как да живеем?“, питат хората в селата Присад и Константиново.
 
„Старите хора не могат да излязат на протест, но ако трябва и ние ще разпънем лозунги. Рибата ще умре!“, възмущава се Янчо от Средец, който уточни че се издържа предимно с риболов.
 
Ситуацията повдигна въпроси и какво ще се случи с флората и фауната във водоемите и дали товя няма да предизвика реакцията на природозащитниците. „Не щем правосъдната министърка да дойде и да реже ленти. Искаме си водоемите чисти!", казват жители от Дебелт.
 
Река „Средецка“ е защитена зона по програмата на Европейския съюз „Натура 2000“ по директивата за местообитанията. Нейната дължината е 69 км. Замърсяването й ще попречи значително за развитието на екотуризма в района, а много защитени видове ще изчезнат, споделят природозащитници.