Опасност от екокатастрофа в река Искър. Пречиствателната станция в червен бряг е в критично състояние, предупреждават от фирмата, изградила съоръжението, уточнява Нова телевизия.
Предупреждението идва от Словашката компания, изградила съоръжението. Според тях аварийното спиране на станцията е равносилно на бедствие, което може да заличи живота на километри по река Искър.

„Реално, ако биологичният процес спре, всички бактерии умират. 15 000 кубика мъртви бактерии трябва да се излеят в Искър”, заяви Петър Дойчинов, представител на компанията-изпълнител.

Експертът Петър Дойчинов говори за полезните бактерии, които всъщност се ползват за пречистване на отпадните води.

Тези станции, обаче, не могат да преработват едрите отпадъци, които попадат в тръбите през канализацията. Филтърът на входа на комплекса не може да ги улови.

Големите количества на пясък и чакъл заплашват буквално да убият пречистващите бактериите. В такава ситуация станцията трябва да се почисти изцяло и да заработи отново едва след 6 месеца.

„Това, пуснато по реката по течението 20 километра, и водата ще се пречисти, но това няма да е река, а бунище”, казва още Петър Дойчинов, представител на компанията-изпълнител.

С проблема са наясно и строителите, и общината, и две министерства. Вместо простата мрежа, на входа трябва да има съоръжение, което да задържа едрите отпадъци и пясъка. Спорът е кой да плати сметката - между 500 хиляди и 1 милион лева.

„Това не беше заложено в проекта, финансиран от Европейския съюз. Най-малко работа е на общината, защото ние сме си платили 20 милиона от оперативна програма „Околна среда”, заяви Светослав Георгиев, зам.-кмет на Община Червен бряг.

Общината е изпратила писмо до регионалното министерство да финансира новия филтър, но патовата ситуация продължава. През това време 12-те души персонал се опитват да крепят не само работата на станцията, но и да предотвратят екокатастрофа в Искър.