За пореден път нечовешкото отношение на гръцки работодател, настанил се в Пиринско, буквално ни потресе. Този път жертва на жестокостта и гаврата е млад мъж от санданското село Катунци - 27 -годишният Димитър Иванов, работил като заварчик във фирма "Фестиони", пише struma.com.

Разказът му е ужасяващ, а последствията потресаващи. За връзката на българските институции, които вместо да защитят пострадал по време на работа работник се опълчват срещу него и за отношението на гърка вижте какво разказва Димитър пред Struma.com.

На 5.11.2016 година отидох на работа във фирмата на гръкия предприемач Йоргос К., "Фестиони" ООД, която се занимава с изработка на новогодишни украшения и трябваше да изпиля една част. Помолих Йоргус да ми даде очила, защото при пиленето хвърчат много стружки, но той директно ми отказа и заяви: Няма очила, вземи маската за заваряване, и се оправяй. Но с маската не може и аз започнах работа без очила. Както и предполагах ми влязоха стружки в очите, буквално изпищях от болка.

Отидох отново при собственика и му казвам: Пострадах, много ме боли, моля те да ме закара някой до болницата в Петрич да ми извадят стружките и отново безсърдечието на Йоргос ме смаза: Не ме занимавай с глупости, да си внимавал, оправяй се сам. Излязох на пътя и един познат с микробус ме закара до болницата, извадиха ми стружките, и ми дадоха болничен лист, както и документ за травмата. След като ми минаха очите се връщам на робота и още от вратата Йоргос ми заявява: Ти защо идващ, ти си уволнен.

Останах като втрещен, защо ме уволнява, защото съм пострадал по време на работа ли. Оплаках се, дойдоха от инспекцията по труда в Благоевград, уж направиха някаква проверка и познайте какво стана тръгнаха си и заявиха, че няма никаква трудова злополука, че аз не мога да взема нито лев от нараняването ми. Казвам ви всичко това, за да видите за каква експлоатация става въпрос, и как нашите защитават хората с парите, а не работниците -българи. Жалко за такава държава, казва Димитър.

Struma.com припомня, че преди време е информирала за това как гърци наемат непълнолетни девойки като сервитьори, не им плащат, използват ги да работят през нощта без договори, и когато си потърсят заплатите намират поводи да не платят. Със скрита камера бе показано как се държи грък, имащ закусвалня в Благоевград с негова работничка. Тогава инспекцията по труда се самосезира и глоби няколко хиляди лева гръцкия предприемач.