Тричленен състав на Хасковския окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 15 от 18-те мигранти, обвинени в хулиганство, отличаващо се с особена дързост и цинизъм и придружено от съпротива на органите на властта, по време на бунта в Регистрационно - приемателния център за бежанци /РПЦ/ в Харманли на 24 ноември, предаде БГНЕС.
Всички 18 обвиняеми бяха оставени в ареста от Районен съд - Харманли на първоинстанционното дело на 28 октомври, а днес бе вторият процес след обжалването на постановените определения. Двама от тримата задържани непълнолетни ще останат на свобода в мигрантския център, но под надзора на инспектор от Детската педагогическа стая. Третият бе освободен безусловно, но също бе отведен в лагера след края на процеса.

Решението на въззивния съд е окончателно и всички 14 задържани афганистанци и един иранец ще останат в ареста до гледането на делото за хулиганство по същество. Ако те бъдат признати за виновни, по Закон могат да получат до 5 години лишаване от свобода. Прокуратурата обаче може междувременно да повдигне и други обвинения към тях - повреждане и унищожаване на държавно имущество и нанасяне на телесни повреди по време на безредиците в лагера. Това посочи още на първото дело Районният прокурор на Харманли Маргарит Стоилов