Кафенетата и магазините в Розино се напълниха тази сутрин с народ, хората пазаруват и отсядат в заведенията, както това беше до края миналата седмица. В селото има засилено полицейско присъствие и се чувстваме сигурни и много по-спокойни. Това твърдят жители на ромската на махала в Розино, които след двете кървави мелета в събота и неделя се бяха изпокрили в къщи на роднини и близки, далече от домовете си.

Още от събота махалата опустя, там останаха само жителите, които живеят по-далече от враждуващите фамилии. Но от днес в селото има оживление, хората са спокойни, пазаруват, вършат си работата, разказаха жители на селото, пише "Марица". 

Всъбота и неделя следобед десетки роми от рода Сребреви нападнаха две къщи на клана Скендерови. Нападателите стреляха с пушки, мятаха камъни и колове.

Полицията вкара в ареста за 24 часа 52-ма от участниците в мелетата, част от тях остават там три денонощия. Очаква се четирима от задържаните, срещу които прокуратурата повдигна обвинения, да останат постоянно зад решетките докато в съда влезе делото срещу тях за хулиганство и притежаване на оръжие.

Междувременно днес жители на махалата потвърдиха, че хора близки до Сребреви се заканвали и да поискат родът на Скендерови да бъде изселен от Розино. Причината точно нападателите да искат фамилията, с която воюват да се махне от селото била, че Скендерови били по-заможни, живеели по-богато, имали по-хубави къщи. За последния скандал между двата рода като причина се сочи и любовта между ромка и ром от враждуващите кланове, а това подлудило фамилиите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ