Бургаският комисар Рекс и Морска гранична полиция посрещнаха десетки малки и големи гости пред Морската гара, които дойдоха, за да видят кораба „Обзор” и да се докоснат до реалната обстановка по време на полицейски акции по водната ни граница, явяваща се и външна за Европейския съюз (ЕС). 

Служителите на Дирекцията презентираха как се управлява плавателният съд и как работи специализираната техника, като най-голямо впечатление им направи мобилната апаратура, която е част от системата за наблюдение и следи  водната обстановка, всяко движение по границата ни и спазването на режима.

Освен нея гранична полиция разполага и с още 12 стационарни постове за наблюдение и контрол по крайната морска линия, посочи инсп. Климент Костов от Гранична полиция - Бургас. При най-малките посетители голям интерес породи корабът „Обзор” и неговото управление. Малчуганите застанаха зад руля, като им бе обяснено от униформените как се управлява водната машина.

Директорът на Гранична полиция Бургас Антон Мирков разкри, че корабът е участвал в две мисии през 2015 г. и 2016 г., като е помогнал за спасяването на близо 9 хил. души.

Като домакин на Европейския морски ден бургаската гранична полиция проведе и семинар, на който още бяха показни оръжията, с които боравят униформените, техните плавателни екипи и помощни средства.

Пред Морска гара Бургас дирекцията посрещна делегати от Федералната полиция на Германия, както и служители от италианската брегова охрана.
Инс. Климент Костов от Гранична полиция – Бургас.


Сред гостите бе и бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков

Източник: Флагман.бг