Група от 20 французи, сред които и дипломати, идват утре в ранни зори в Калофер, за да видят на живо уникалното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа.
Заради големия наплив от желаещи да присъстват, града на Ботев от месеци е със запълнени резервации по всички хотели, за това сме настанили французите в курортния град Баня.. Добре са ни дошли и те, и гръцките гости, които също чакаме”, коментира пред БЛИЦ кметът на Калофер Румен Стоянов. Все още не се знае дали някой от чуждестранните гости ще се престраши да нагази в ледените води.

Традицията в Калофер съществува от столетия. Някога, когато комунистическия режим е отричал християнската религия, местните са се криели и вместо кръст, са хвърляли във водата друг предмет. Вековният обичай е запазен и съхранен. Въпреки, че ритуалът се изпълнява при минусови градуси, до момента няма разболял се човек. Във водата за здраве се потапят и малки момченца, обикновено на някое от тях се дава кръста, който най-силния и смел момък улавя. 

Очаква се утре на мъжкото хоро да се хванат стотици смелчаци, които подгряти с червено вино, да изиграят обредния танц и да изпеят типично калоферска песен. Кметът призова първо в Тунджа да влязат местните войводи, да изпълнят ритуала, а след това и гостите да се присъединят.

Преди две години пияни другосеци пяха вулгарни песни и опорочиха празника, което ядоса калоферци и те направиха алтернативно хоро. „Всички да добре дошли, но нека спазваме традициите и да влизаме в реката с народни носии”, призова управникът от града на Ботев. Уникалното мъжко хоро ще започне в 7.30 часа. В 11 часа в центъра на Калофер тържествено ще бъдат отбелязани и 169 години от рождението на най-свидния син на Калофер-Христо Ботев.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ