И Габрово е на студено. Четвърти ден в града няма топлоподаване, а абонати на Топлофикация - Габрово се жалват, че са принудени да стоят на студено или да се отопляват на ток, съобщава БНТ.  
В официално прессъобщение на сайта на дружеството е оповестено, че действително подаването временно е спряно за всички абонати на територията на града, заради авария. Хората, обаче, са категорични, че това не е първият подобен случай този зимен сезон и настояват за компенсации от "Топлофикация".

От дълги години семейството на Катя Иванова се отоплява на централно парно. Жената разказва, че този зимен сезон прекъсванията са започнали още от началото на топлоподаването и днес радиаторите също са студени.

"От 12 февруари нямаме парно. На сайта беше качена информация, че на 14 февруари ще бъде възстановено топлоподаването, което съответно на 14-ти не беше възстановено и имат нова информация на сайта, че пак има някаква авария и ще се постараят да я отстранят и да пуснат топлоподаване, но до към момента топло няма", разказва Катя Иванова

Така всеки ден жената е принудена да включва допълнително две електрически печки, за да се отоплява. Въпреки това температурата в дома ѝ е ниска. Няма и топла вода.

"Сравнение с предишни години сега са и доста по-високи сметките, защото много често се налага да включвам и да се топлим. Това отоплително тяло се отразява съответно на измервателния уред, който е на парното, не изпарява ампулата. Значи аз един път ще платя парно и втори път плащам ток", добавя Иванова. 

Недоволни от честото и продължително спиране на топлоподаването са и останалите абонати на "Топлофикация - Габрово". Хората са изнервени и са категорични, че ще търсят правата си. 

"За да има някаква компенсация трябва да заведем колективен иск, защото аз примерно, ако реша да ги съдя изобщо няма да ми обърнат внимание трябва да бъде колективен този иск да се съберем няколко хора. Аз имам две деца и постоянно стоим на студено и плащам страшно много за отопление, пък дефакто нищо не ползвам от това парно", казва Димка Лазарова.

"Или да не си плащаме сега за февруари, примерно сега каква сметка да ми търсят да плащам при положение, че то няма парно! Но на посочените телефони обикновено никой не отговаря", добавя Катя Иванова. 

През целия ден вчера никой от ръководството на "Топлофикация - Габрово" не беше открит за коментар нито по телефона, нито на място. Охраната на входа на сградата обясни, че ръководството заседава в общината.

От общината обаче не потвърдиха тази информация, но обещаха на пресконференция днес да станат ясни причините, поради които габровци са без топла вода и парно.

Проблем с топлоподаването има и в три габровски училища. Часовете са намалени, а заради прекъсванията, в началото на тази година беше обявена и извънредна дървена ваканция. Всички детски градини и ясли в града се отопляват с допълнителни електрически уреди.