МВР са били наясно със ситуацията в бившия Партиен дом, като реакцията на служителите не е била забавена, а е била в рамките на възможното, след като въоръжени полицаи нямат право да влизат в сградата по закон.


Това заяви пред журналисти главният секретар на силовото ведомство Ивайло Иванов.

В т.нар НС-2 протестиращи медицински сестри се барикадираха заради пренебрежително, според тях, отношение на управляващите и сутринта част от недоволните се оказаха на перваза на прозорец.

Това наложи реакция от страна на охраняващите сградата служители на Националната служба за охрана.

Началникът на службата ген. Красимир Станчев след това коментира, че той и подчинените му са били оставени да се оправят сами.

На упрека, че не са помогнали на НСО с психолози Иванов отговори така:

„Когато ние използваме психолози, ги изправяме срещу хора, които са извършили тежки криминални престъпления. Никога, когато сме използвали колегите, не сме очаквали да свършат нашата работа“.

„Шефът на НСО си има собствено мнение“, коментира по този повод Иванов.

Той посочи, че вчера вечерта МВР са били запознати със ситуацията в бившия Партиен дом.

„Преценихме, че няма заложническа криза, няма терористичен акт, категорично нямаше данни за заплаха за живота и здравето на служителите на НС и на медицинските сестри“, посочи главният секретар на МВР.

Той подчерта, че сградата е стратегически обект със специален статут и въоръжени полицаи могат да бъдат в нея само при определени ситуации, като вчерашната не е била една от тях.

След сутрешната ескалация на напрежението пожарникари докараха специално платнище под прозорците. Това обаче стана повече от половин час, след като се наложи гардовете да се опитват да убедят протестиращите да се приберат обратно в залата и да освободят перваза.

„Поне от това, което аз гледах, не сме видели този човек да има желание да скача. Реагирахме, но ни трябваше време да отидат колегите от пожарната (за платнището)“, посочи Ивайло Иванов.