Берковица празнува цяла седмица преди християнския празник рождество на пресвета Богородица. На 8 септември, когато православната ни църква отбелязва Малка Богородица е големият духовен ден за града под Ком и кулминацията на тържествата. Местната управа обаче е планирала редица прояви, които започват още на 2 септември.
В събота е началото на  традиционния фолклорен фестивал “Балканът пее и танцува”. В 59-ото му издание ще се включат близо 800 участници от страната и чужбина. На 2 и 3 септември в градската градина  ще се изявят певчески и танцови състави от общината, от Видин, София, Плевен, Враца, Монтана и Ловеч, както и гости от Македония.

Две са изложбите в местната галерия “Отец Паисий”. На 6 септември тържествено ще бъде честван Денят на Съединението. В сряда кметът Милчо Доцов ще награди децата с изявени дарби. Деветнайсетте тийнейджъри са с призови класирания на международни, национални или областни кръгове на олимпиади, състезания и конкурси. Отличените ученици са в областите наука, изкуство и спорт. Вечерта градската градина се превръща в пиано бар на открито. В четвъртък сили на стадиона ще премерят футболните отбори на общинските чиновници и на съветниците. Те ще се борят за “Купа Берковица”.

В 9 часа на 8 септември започва Света литургия в храма “Рождество на Пресвета Богородица”, който чества храмов празник. Час по-късно на площада е  изложбата “Произведено в Берковица”. Официалното честване на Деня на град Берковица е на пл. “Йордан Радичков”. Тогава ще бъдат връчени и годишните награди за изключителен принос към общината.

Младежкият духов оркестър и мажоретният състав към читалището ще зарадват със свои изпълнения жителите и гостите на града. Концертът под открито небе започва в 19 часа. Малко по-късно под звездите ще пее фолкпримата Глория.

В 17 часа на 9 септември започва първият фестивал на духовите музики, а за него в Берковица пристига Руслан Мъйнов. Ще свирят  Берковската духова музика и оркестър “Дар Мар” от сръбския град Княжевац, пише konkurent.bg.