За проблемите с водата в село Илинденци сме разказвали и преди. Хората там смятат, че е много скъпа, че трябва да е „златна”, щом от 60 стотинки за кубик, стана лев и петдесет. Протестираха заради повишението, накрая казаха, че няма да я плащат. Част от тях вече, начело с кмета, са застрашени от съд и днес пак излизат на протест.

Протестите в Илинденци започнаха през март. Тогава хората получиха първите си сметки за годината. В тях цената на водата от 58 стотинки за кубик скача на 1.52. Твърдо решени да не се съгласяват с новите цени на водата, хората в Илинденци заявиха, че сметките си с новите тарифи няма да плащат. „Няма да я плащаме, категорично. Ннаселението на Илинденци, Струмяни и Микрево ние няма да я плащаме водата”, каза Мария Паскова.

„Нека да видим какво ще направят на цяло село - да дойдат да спрат водата, да видим как ще стане”, коментира кметът на с.Илинденци Илия Башлиев.

Недоволството си местните жители насочиха най-вече срещу ВиК асоциацията. Оттам отговориха, че ще се инвестира във ВиК инфраструктура. „Аз съм уверен и съм убеден, че услугата се подобрява и ще се подобри, в това нямам никакво съмнение”, заяви инж. Петър Чапкънов, ВиК-Благоевград.

Новите цени на водата са официализирани от Комисията за енергийно и водно регулиране, която пък се оказа, че само е утвърдила тарифите, приети преди това от Общинските съвети на общините - членове на ВиК асоциацията. И така от март насам всяка седмица в Илинденци протестираха. Към недоволството на местните се присъединиха и хора от Струмяни и Микрево.  

„Ние сме си в правото, след като нашите потребители няколко поредни месеца не се платят задълженията, съответно да предприемем някакви действия, и действията се състоят в това да се пуснат едни покани за доброволно плащане, след което ако няма съответното плащане, настъпи такова плащане се предприемат действия, тези потребители се дават на съд, за да си вземем задълженията по съдебен ред. Това е, което евентуално ще предприемем, но до този момент никой от доколкото съм информирана, от моите колеги, никой от нашите потребители, които са говоря за този момент, от село Илинденци не е даден на съд”, коментира Росица Димитрова, управител на ВиК-Благоевград.